Digimodes

LD1SG  -  Alt. 145.500 Mhz

Teknisk info:


Sarpsborg LD1SG


434,8125   -2,0000

CC 1

Forslag oppsett


Horten repeatere


2 meter : LA5HR

145,625 mhz, Subtone 74,4


70cm: LA6HR

434,650 Mhz, Subtone 74,4

FM+DMR


Teknisk info:

Fredrikstad Repeater


2 Meter: LD1FR

145.6875 mhz, Subtone 85,4


70cm : LA7FR

434.700 mhz, Subtone 85,4
Aktiviteter 2020


Grunnet koronna ble  alle vårens aktiviteter avlyst. Dette gjelder også den faste sommeravslutningen.

 

Fint om at vi kan treffes på 2 meter på søndager i september ->  Kl. 21:30.

Frekvens: 145.525Drop inn 25 september 2020 Kl.: 18:30  hoss Hernan / LA6GIA.

Adresse: Tuetagta 17

1739 Borgenhaugen.


03 oktober kl:09:00 "outdoors" Vi tar med oss radioene og antenner til Trøsken i Sarpsborg. Håper på at det blir flere radioamatører på plass !!

Digimodes som blir brukt av radioamatører


Digitale modes blir mer og mer populært på amatørbåndene. . Dette skyldes hovedsakelig fordi man kan bruke en passende hjemme-PC-er med innebygd lydkort. Dette har brakt fram et mangfold av dekoding programvare, noen gratis, andre ikke.

Nye modi blir oppfunnet hele tiden og holde styr på disse er en fulltidsjobb! En av de viktigste problemene man støter på som nykommer ved digital kjøring  (eller digimodes ) er hvordan man skal finne ut hva de ser / høring. Hvilke modes og programvare men skal bruke.  De fleste programmene bruker en visuell foss (waterfall) skjerm til å vise signalene på skjermen.


Nedenfor ser du bilder av hver modus sammen med noen korte notater på modus. Bildene viser den mest vanlige varianten (e) av modus, selv om noen har mange forskjellige "smaker"!


Ønsker du å høre hvordan de forskjellige digimode låter så gå inn på denne siden.

https://www.nonstopsystems.com/radio/radio-sounds-orig.html#FSK


PSK31


PSK, eller Phase Shift Keying har blitt den mest populære av de nyere digitale modes. Det er et vell av informasjon på nettet om BPSK (Binary PSK) og QPSK (Quadrature PSK)


Fordi PSK31 har en båndbredde på bare 31 Hz, kan mange signaler passe inn i samme båndbredde som ville bli opptatt av et SSB-signal (2.4kHz ca.). Det er ganske vanlig å se 15 eller flere signaler på en 2.5kHz waterfall skjerm.

PSK63


PSK63 blir stadig mer populært, med mange programmer som nå støtter denne modusen. Med PSK63 så sendes og mottas data på det dobbelte av frekvensen av normal PSK31, så denne modusen er flott chatting og konkurranse.  PSK63 kan identifiseres ganske enkelt som at det ser ut som en breiere PSK31 signal!
Andre varianter av PSK31 er PSK16 (halv båndbredde / hastighet PSK31); PSK125 (4 ganger båndbredde / hastighet) og andre eksperimentelle varianter som PSK10 og selv PSK250. Den andre vanlige variant av BPSK31 er QPSK31, (i 'Q' står for "Quadrature ', i stedet for den vanlige B, som er" Binary "Phase Shift Keying), som er sidebåndavhengig (dvs. både sender og mottaker må være ved hjelp av den samme sideband ), men er ikke i vanlig bruk til tross for det er overlegen dekoding evne under dårlige forhold.


Her er ett skjermbilde av ett waterfall  av QPSK63. Det største av signalene. Hvis du sammenligner det til BPSK63 signal ovenfor, og også til venstre på bildet kan du se det virker å være mer informasjon som finnes i det samme signalet, er dette enkel måte å skille  QPSK fra BPSK.Dette bildet viser båndbredde forskjellen mellom PSK31 og PSK63, PSK63 har ett bredere signal.
Her kan vi se forskjellen mellom en PSK31 signal og en PSK125 signal. PSK125, selv er mye raskere, tar 4 ganger båndbredden og krever 4 ganger strømmen til samme sending som med PSK31. Dette er en stor modus når forholdene er gode og signalene er sterke, spesielt på de høyere band hvor det er mer plass.


SSTV ( Slow Scan TV )


Slow Scan TV har vært populært i mange år, selv om de aller fleste i disse dager er datagenerert . De mest vanlige modusene er Martin og Scottie. De fleste SSTV programmer håndtere disse modusene og andre også. De mottatte bildene er bygget opp linje for linje i løpet av nesten et minutt, så du må være tålmodig! Kvalitet kan være veldig bra, selv over lang avstand stier. Her er to bilder mottatt av G4UCJ - den øverste er fra Hawaii (KH6AT) og den nederste er fra Sverige (SM7UZB)


RTTY ( Radio Teletype )


Den 'opprinnelige datamodus . RTTY  har eksistert i mange, mange år, og er fortsatt like populær. For mange år siden den eneste måten å komme på RTTY var å bruke en mekanisk terminalenhet som Creed 7-serien, som var stor, bråkete og rotete. I disse dager er alle RTTY gjort av datamaskinen / lydkort kombinasjon. Amatører (hams) bruker 45 baud (hastigheten) med 170Hz shift (mellom mark og plass). Kommersielle stasjoner bruker 50 eller 100 baud med skift av 425 eller 850Hz. De fleste programmer henvender for ulike hastigheter og skift. I motsetning til de fleste digitale modes, er RTTY overført på LSB.


MFSK


MFSK er veldig bra under dårlige forhold . Den vanlige variant av MFSK er MFSK 16, men andre typer som MFSK 8 er i utvikling, sammen med andre lignende modusene til MFSK (slik som Domino). MFSK er sidebånd avhengig, så du må ha mottakeren innstilt på riktig sidebånd for å dekode det ordentlig. Også tuning er ganske kritisk, selv om AFC hjelper noe. Den øverste bildet er av en MFSK16 signal og den nedre bildet er av en MFSK32 signal (som du kan se er nesten 500Hz bred, dobbelt så bred som en MFSK16 signal).MT63


MT63 er svært robust og tilbyr 100% kopi når andre moduser mislykkes. MT63 er ganske langsommere og opptar alt fra 500 Hz til en fullstendig 2kHz (som fortsatt er mindre enn en enkelt talekanal ). På grunn av den store båndbredden, er MT63 vanligvis begrenset til 14 MHz og over, hvor det er tilstrekkelig plass til det.


Hellschreiber ( HELL )


Hellschreiber (eller helvete som det er allment kjent) er litt forskjellig fra de fleste andre data moduser. Når du mottar et helvete signal, så er det dine øyne som gjør filtreringen ! Den dekodede teksten vises på en skjerm (som vist på bildet). Hell har en svært karakteristisk lyd, og er et smalt bånd modus.


Her er et waterfall signal av Hell signal, sammen med dekoding av info

(viser hvordan det ser ut på skjermen)


JT65


JT65 ble opprinnelig utviklet som en del av WSJT svake signalmoduser programvarepakke av Joe K1JT. JT65 kan også bli dekodet av andre pakker, slik som MultiPSK. Skjermbilde nedenfor er hentet fra MultiPSK. JT65 blir brukt på HF og kan bli funnet rundt 14.076MHz og 21.076MHz blant andre. Signaler som  nesten ikke er hørbar kan gi perfekt kopi så ytelsen er utmerket på støyende HF-båndene. Overføringshastigheten er langsom, som de fleste modusene som utmerker seg lavt signal dekoding. Men overvåker du JT65 de fleste dager blir du  overrasket over hvor godt signalene kommer gjennom, dag etter dag!

Dette er et skjermbilde av en annet JT65 program. Dette er JT65-HF ved W4CQZ, en gratis dekoder som er spesielt skrevet for de av oss som liker å leke seg med JT65 på HF-båndene. Det er lett å bruke og lett å sette opp. Det vil dekode flere signaler samtidig og lagrer resultatene i en CSV (kommaseparert verdier tekst) fil for senere analyse. En annen nyttig funksjon er at, som DM780, sender info til PSK Reporter nettstedet og de vises på et kart. Som du kan se fra skjermbildet over JT65 fungerer veldig bra på HF, og man kan høre signaler fra hele verden fra stasjoner med relativt enkelt utstyr og lavt strømforbruk. Også programmet rapporterer til RB (omvendt beacon) nettverk, som finnes på: www.jt65.w6cqz.org/receptions.php. Skjermbildet over viser stasjoner i Brasil, Storbritannia, Nederland og asiatiske Russland, alle på en veldig rolig 10m band.


THOR


Thor er en ny modus og er svært nært knyttet til DominoEx. Det er en ekstremt robust modus og er godt egnet til HF svak signalforhold .  Tonene endres i henhold til en forskyvning algoritme som sikrer at ingen sekvensielle toner er de samme eller tilstøtende i frekvens, styrke den intersymbolinterferens motstand mot multibane -og Doppler-effekten betraktelig. Thor, som andre lignende moduser har en rekke hastigheter og toner å velge mellom, avhengig av bandets forhold og signalnivåer . Modusene er Thor 4, 5, 8, 11, 16 og 22. Hastigheter varierer fra tilsvarende 14wpm helt opp til 78wpm for Thor 22. og båndbredder variere fra 173Hz til 524Hz.

                                       Dette bilde viser ett Thor 16 signal